Podzimní dýně do vaší kuchyně

Období dýní

Počátek podzimu je časem dozrávání dýní. Většině z nás se vybaví především jejich dlabání a vyřezávání na Halloween, ale víte, že tyto „halloweenské“ dýně se dají i jíst? A jsou velmi chutné. Upravovat je přitom můžete mnoha různými způsoby. Dýně si můžete zavařit ve formě kompotu, zapékat je, připravovat z nich saláty, přidávat je do rizota nebo těstovin, udělat si dýňovou omeletu, uvařit si dýňovou polévku nebo dýně přidávat i do pečených dezertů. Zkrátka, s dýněmi můžete připravit desítky různých receptů a pokaždé mohou chutnat jinak a zajímavě.

Dýně hokaido

V běžném supermarketu většinou najdete jen pár druhů dýní. A zejména jde o dýni hokaido. Je to speciální druh menší dýně, kterou si můžete vypěstovat třeba i doma na zahrádce. Po utržení si z ní můžete připravit výbornou krémovou polévku, případně ji můžete přidávat pod maso, do omáček, a dělat z ní všemožné pokrmy. Když si schováte pár semínek, velmi snadno si je zjara zase zasadíte a budete se těšit na novou úrodu.

Dobré skladování

Výhodou dýní je, že se dají velmi jednoduše skladovat. Sklízejí se zpravidla až s příchodem brzkého podzimu a možná jich máte hodně. Ale jedná se o tykve, které tak snadno nepodléhají plísním a nekazí se. Pokud dýni uložíte do sucha a temna (nejlépe tedy do sklepa), vydrží vám tam řadu týdnů v nepoškozeném stavu. Pouze když ji rozkrojíte a použijete jen její část, je potřeba uložit zbytek do lednice a v co nejkratší době ho také použít.

Složení

A proč se vyplatí kupovat (nebo si pěstovat) dýně? Protože jsou velmi zdravé a přínosné pro náš organismus. A možná jste nevěděli, že mezi dýně nepatří jen ty klasické dýně (kterým by se správně mělo říkat tykve), ale do stejné skupiny patří i patizony nebo třeba cukety. V těch všech najdeme celé spektrum vitaminů a minerálních látek. Jsou bohaté na bílkoviny, obsahují vlákninu a není v nich žádný cholesterol (a jen minimum tuků). Z vitaminů jsou nejvíce zastoupeny C, D, E, B6, B12. Co se týká minerálů, najdeme v tykvích sodík, vápník, draslík, hořčík, fosfor, železo, měď i zinek.

Zdravotní přínosy

A čím nám tykve a dýně prospívají? Dostáváme díky nim do těla potřebné látky. Pro diabetiky jde o cenný zdroj všech možných látek s minimálním obsahem cukrů. Dýně jsou prospěšné pro naše srdce, žaludek, ledviny i srdce. Často se hovoří o prevenci proti rakovině a dýně jsou vhodné už i pro kojence. Plus jsou prospěšné pro naši imunitu.

Přečtěte si také Když mazlíček zestárne nebo Nebezpečná kosmetika – čím může škodit?

Fotografie